Verslag conferentie januari 2023

Tweede klimaatactieconferentie, januari 2023 in BAK Utrecht

Zondag 15 januari kwamen we met ongeveer 150 mensen samen in BAK Utrecht voor de tweede klimaatactieconferentie. We blikten terug op het afgelopen actiejaar en maakten samen plannen voor 2023. Dat deden we met een divers gezelschap met woordvoerders van grote NGO’s en vertegenwoordigers van lokale actiegroepen. We hebben onder andere gesproken over verbreding van de actie op 24 april bij de ING in Amsterdam. Ook was er veel animo voor een massale mobilisatie tegen de COP in het najaar. Daarbij was er veel steun voor het idee om een ‘COP van Onderop’ te organiseren. Hiernaast hebben verschillende klimaatorganisaties
aangegeven een grote demonstratie te willen organiseren in het najaar 2023. Tijdens
vervolgbijeenkomsten hebben we het enthousiasme voor deze plannen gepeild en
gekeken hoe beide momenten elkaar kunnen versterken.

De klimaatactieconferentie is een initiatief van verschillende organisaties die actief zijn in de klimaatbeweging zoals Extinction Rebellion, Fossielvrij NL, Internationale Socialisten en Transnational Institute. Verder waren er op de klimaatactieconferentie in januari in Utrecht panelleden van Greenpeace, Wise, Milieudefensie, Platform Stop Racisme en van University Rebellion. In totaal waren er tientallen organisaties en groepen vertegenwoordigd.

Op de klimaatactieconferentie was ook een workshopronde met vijf workshops over geplande acties in 2023. Klimaatorganisaties konden hier, het liefst samen met andere groepen, voorstellen voor indienen. In januari waren er workshops over onder meer Amelisweerd, De Blokkade van de A12 op 28 januari, de Actie ING Fossielvrij op 24 april in Amsterdam en een workshop over samenwerking tussen vakbond en milieubeweging rond Tata Steel.

Klimaatactieconferentie januari 2023

Volg ons ook op Telegram of schrijf je onderaan deze pagina in voor de email-nieuwsbrief.