.
Op 3 maart 2024 was de vierde klimaatactieconferentie. De klimaatactieconferenties zijn bedoeld voor iedereen die actief is in de klimaatbeweging: deelneemt aan acties of demonstraties of zich op andere manieren hard maakt voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Op de conferentie waren twee plenaire debatten en een extra lange ronde met zeven verschillende workshops.

 • Datum: Zondag 3 maart 2024
 • Tijd: 13.00 – 17.00 uur (inloop 12.30 uur)
 • Locatie: Het Huis Utrecht, Boorstraat 107 Utrecht (op loopafstand van Utrecht CS)
 • Toegankelijkheid: Het Huis Utrecht is toegankelijk voor bezoekers met een beperking (lift aanwezig)
 • Aanmelden: Toegang gratis, aanmelden kan via het formulier op deze website!


Programma

12.30-13.00 Inloop
Koffie en thee in het café en de foyer van Het Huis Utrecht
13.00-13.45 Openingspanel klimaatactieconferentie  (Theaterzaal)
Sinds 2020 is de politieke context van onze strijd voor klimaatrechtvaardigheid niet zo snel veranderd als in de afgelopen maanden. (Extreem) rechts is in de Kamer nog nooit zo groot geweest, en links nog nooit zo klein. En ook op straat voelt extreem rechts zich weer comfortabel. De genocide in Gaza heeft verschillen in de beweging blootgelegd en organisaties voor strategische en morele keuzes gezet. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor onze verandertheorieën en politieke strategieën? Hoe gaan we om met de dreigende beperkingen van het demonstratierecht en de opkomst van extreemrechtse bewegingen? Welke kansen en momenten zijn belangrijk voor verzet en de opbouw van een massabeweging voor klimaatrechtvaardigheid?

Sprekers: o.a. Piet Rietman (Bestuurslid FNV), Senna Maatoug (Tweede Kamerlid GroenLinks-PvdA), Victor van der Wurff (XR Justice Now) en Hilde Stroot van Oxfam Novib.
Voorzitter: Pieter Sellies.
.
13.45-14.15 Netwerk pauze
14.15-15.45 Workshops (zes zalen)
      Workshop-titels:

 • Zink de Zuidas: overspoel de grote vervuilers!
 • Reflectie en vooruitblik op de A12-acties.
 • Palestine & Climate Justice (English).
 • Action camp to stop the expansion of gas and LNG (English).
 • Van kleur binnen de klimaatbeweging: ervaringen, obstakels en ontmoeting.
 • Strategie voor een radicale klimaatbeweging.
 • Klimaatrechtvaardigheid: relatie tussen klimaat en oorlog (aanvang 14 uur).

      (Zie meer informatie per workshop hieronder)

15.45-16.00 Korte pauze
16.00-17.00 Slotpanel: Massaprotest voor klimaatrechtvaardigheid (Theaterzaal)
Wat is de rol van massaprotest in het oplossen van de klimaatcrisis? Wat is de positie van de Klimaat Crises Coalitie en de A12-blokkades in de Nederlandse klimaatbeweging? Hoe kunnen burgerlijk ongehoorzaam/disruptief protest en massaprotest zoals de klimaatmars elkaar versterken? Hoe democratiseren we de klimaatbeweging? Met ook een korte toelichting van de plannen voor de komende actie op de Zuidas eind mei en uitkomsten van de workshop daarover en over de A12-plannen.

Sprekers: o.a. Andy Palmen (directeur Greenpeace), Frederike Berendsen (Music Declares Emergency), Loraine Smith (Internationale Socialisten) en Joost Thus (Extinction Rebellion), Kim (End Fossil – Occupy Nijmegen).
Voorzitter: Liset Meddens (Fossielvrij NL). 

Afsluiting klimaatactieconferentie: René Danen 

Aansluitend: Optreden van zangeres FRÉ (Music Declares Emergency).
.

17.00-18:00 Borrel
Napraten tijdens de borrel in het café, foyer en in de tuin.


Workshops

Zie hieronder meer informatie per workshop (14.15-15.45 uur):

Onderwerp Omschrijving
Zink de Zuidas: overspoel de grote vervuilers!

(Studio 3, etage 1)

De klimaatcrisis komt niet uit de lucht vallen, maar is een gevolg van de macht van het grootkapitaal. Een luttele honderd bedrijven zijn verantwoordelijk voor meer dan zeventig procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Reden dat veel organisaties in de klimaatbeweging hun campagnes richten op grote vervuilers en profiteurs als Shell, KLM, Tata, ING en Rabo. Om de vinger op de zere plek te leggen organiseert de Klimaatcrisis Coalitie (KCC) op vrijdag 31 mei een massademonstratie op de Zuidas: de straten ‘overspoelen’ in een grote mars. Kan de klimaatbeweging daarnaast haar impact vergroten met disruptieve acties in het hart van het grootkapitaal?

Door: Milieudefensie, Greenpeace, Extinction Rebellion actiecirkel

Reflectie en vooruitblik op de A12-acties.

(Theaterzaal)

Wat kunnen we als brede klimaatbeweging leren van de historische en toonzettende acties van Extinction Rebellion (XR) met de eis tot afschaffing van de fossiele subsidies? Hoe hebben een reeks aan organisaties en initiatieven samengewerkt om deze campagne gezamenlijk vorm te geven en ervoor te zorgen dat er maximale druk op de politiek gelegd is? En hoe kunnen we er in de brede klimaatbeweging voor zorgen dat iedere organisatie, initiatief en persoon een passende rol in een actie als de A12 krijgt en er daarin vruchtbare samenwerking ontstaat?

Kortom: hoe voeren we samen effectief de druk op om de eis ‘Stop Fossiele Subsidies’ de komende tijd een laatste push te geven en ervoor zorgen dat 2024 het jaar van het einde van de fossiele subsidies wordt.

Palestine & Climate Justice (English)

(Studio 2, etage 1)

How are the struggle for a free Palestine and for Climate Justice related? What can climate justice activists do to stop the genocide? In our workshop we will be looking into the historic roots of the conflict , ways the Palestine solidarity movement is taking actions, and what can be done to help those actions turn into successful campaigns.

By TNI, Internationale Socialisten and BDS Nederland

Workshop Palestina & klimaatrechtvaardigheid (Engelstalig)

Hoe zijn de strijd voor bevrijding van Palestina en de strijd voor klimaatrechtvaardigheid verbonden? Wat kunnen klimaatactivisten doen om de genocide te stoppen? In deze workshop kijken we naar de historische wortels van het conflict, kijken we naar acties vanuit de solidariteitsbeweging met Palestina en staan we ruim stil bij verschillende acties en campagnes die gesteund kunnen worden.

Door TNI, Internationale Socialisten en BDS Nederland

Action camp to stop the expansion of gas and LNG (English)

(Foyer, etage 1)

 

In this workshop, we will make plans around the idea of an action camp against liquid fossil gas (LNG) and gas infrastructure in general. The camp would likely take place in Rotterdam – the epicenter of Dutch gas import and trading. Ideally, the camp would connect the different ongoing fights against gas infrastructure build-out (EBN, ONE-Dyas, Gate) and have one demand: STOP GAS.

By Fossielvrij, Scientist Rebellion, XR Stop Nieuw Fossiel, North Sea Fossil Free and Fossil Banks No Thanks.

Actiekamp tegen de uitbreiding van gas en LNG (Engelstalig)

In deze workshop maken we plannen rond het idee van een actiekamp tegen vloeibaar fossiel gas (LNG) en gasinfrastructuur in het algemeen. Het kamp zou waarschijnlijk plaatsvinden in Rotterdam: het epicentrum van de Nederlandse gasimport en -handel. We hopen dat met het kamp de verschillende lopende campagnes tegen de aanleg van gasinfrastructuur (EBN, ONE-Dyas, Gate) met elkaar verbinden en één eis te stellen: STOP GAS.

Door Fossielvrij, Scientist Rebellion, XR Stop Nieuw Fossiel, North Sea Fossil Free en Fossil Banks No Thanks.

Van kleur binnen de klimaatbeweging: ervaringen, obstakels en ontmoeting.

(Tuinkamer)

Mensen van kleur zijn zwaar ondervertegenwoordigd binnen de klimaatbeweging. Soms zijn er barrières die ons weerhouden om deel te nemen of ervaringen die ervoor zorgen wij ons niet (volledig) welkom voelen. Dit is zorgwekkend, omdat een krachtige beweging een diverse beweging is. Daarom organiseren wij een workshop bedoeld voor mensen van kleur binnen de klimaatbeweging, om onderling kennis te maken en uit te wisselen over ervaringen, frustraties en obstakels. Inzichten van deze sessies kunnen worden gedeeld en toegepast om de klimaatbeweging inclusiever te maken.
Strategie voor een radicale klimaatbeweging

(Studio 1 , etage 1)

Waar is de radicale flank van de klimaatbeweging voor? XR is het afgelopen jaar groter geworden dan ooit en het lukt om de urgentie van de klimaatcrisis te agenderen. Maar is het versnellen van de tijdlijn voor klimaatactie de enige vorm van radicaliteit die we nodig hebben om te winnen? Of missen we nog iets?

Code Rood is dit jaar gecomposteerd en de beweging is daarmee een expliciet anti-kapitalistische organisatie verloren. Hebben we een ideologische (eco-socialistische?) organisaties nodig? Of missen we juist radicalere actievormen? En wat betekent radicaal zijn als het niet lukt om een massa-beweging tegen het fossiele kapitaal op te bouwen?

Deze workshop begint met de presentatie van een nieuw strategisch voorstel. Daarna zullen mensen van de organisaties reflecteren en de discussie aangaan met de mensen in de workshop.

Door End Fossil Occupy, the Dodo Collective, XR Justice Now en Climáximo (Portugal)


Klimaatrechtvaardigheid:
relatie tussen klimaat en oorlog.
(Koepelzaal, etage 2,
aanvang 14 uur)
Workshop vanuit Fridays for Future voor mensen uit de klimaatbeweging over de relatie tussen de klimaatcrisis en gewapende conflicten, vanuit Afrikaans perspectief. Met gastspreker uit oorlogsgebied. De workshop zal bestaan uit een presentatie en open dialoog.

Let op!: Deze bijeenkomst begint eerder dan andere workshops. Aanvang 14.00 uur.