Op 24 november 2024 is de vijfde klimaatactieconferentie. De klimaatactieconferenties zijn bedoeld voor iedereen die actief is in de klimaatbeweging: deelneemt aan acties of demonstraties of zich op andere manieren hard maakt voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Op de conferentie zijn twee plenaire debatten en twee rondes met 5 verschillende workshops.

  • Datum: Zondag 24 november 2024
  • Tijd: 12.30 – 18.15 uur (inloop 12.00 uur)
  • Locatie: Ru Paré, Chris Lebeaustraat 4, 1062 DC Amsterdam
  • Bereikbaar: met tram 1 en 17, bus 18 en metro 50 en 51
  • Toegankelijkheid: Lift aanwezig voor rolstoelgebruikers en minder valide
  • Aanmelden: Via dit formulier op deze website!

Programma

12.00-12.30 Inloop
Inschrijven workshops met koffie en thee in de Theaterzaal
12.30-13.15 Openingspanel DemonstratieRecht en Repressie
Sprekers: Donald Pols directeur Milieudefensie, Willem Jebbink Strafrechtadvocaat , Laura Kits Extinction Rebellion NL.

Moderator: dr Harriët Bergman, filosoof, activist en auteur van o.a. Privilige on a burning Planet

Meer…

Het openingspanel gaat deze vijfde editie over een zorgwekkende dynamiek die ons allen aangaat. De pogingen van Rechts en extreem Rechts om het demonstratierecht verder aan te tasten en te ondermijnen. We zien dat recent de pijlen gericht worden op de Palestina beweging.

We zien met name in het buitenland dat klimaatactivisten voor jaren de bak indraaien. Wat staat ons te wachten? Moderator Harriët Bergman neemt ons mee langs drie Panelisten om deze conferentie stevig in te luiden.

Menig activist schrijft het nummer van zijn kantoor ergens op het lichaam ; advocaat Willem Jebbink.

Klimaat-en mensenrecht activiste Laura Kits (XR) schreef een vlammend betoog in het Parool, dat wie het demonstratierecht inperkt, niet moet denken dat de democratie intact blijft.

Tot slot stelt Harriët vragen aan Donald Pos, directeur van Milieudefensie over klimaatrecht en de weg voorwaarts.

13.15 – 13.30 Netwerk pauze
13.30-14.30 Workshops (5 zalen)
💥 Maken wij genoeg impact? Tijd voor een meer radicale klimaatbeweging  zaal 1.9
met o.a.Climate Front, Stroomversnellers.
Meer…

Wie om zich heen kijkt ziet dat de klimaatcrisis met de dag verder uit de hand loopt. Sinds het hoopvolle Klimaatakkoord van van Parijs is met de huidige COP in Azerbeidzjan wel duidelijk geworden dat 1,5 graden opwarming niet meer haalbaar is. In Nederland is het afgelopen jaar extreem-rechtse regering aan de macht gekomen, die de klimaatcrisis totaal niet serieus neemt. Als klimaatbeweging moeten we de sobere conclusie trekken, dat wij ondanks al ons harde werken, de afgelopen 10 jaar niet in staat zijn geweest het tij te keren en daadwerkelijk effectief klimaatbeleid af te dwingen bij de politieke en economische machthebbers. Kortom: wij maken te weining impact.

Wat staat ons te doen? Is het tijd voor een meer radicale klimaatbeweging? En hoe zou dit er uit kunnen zien? Dit zijn grote vragen. In deze workshop willen we met elkaar verkennen hoe een meer radicale klimaatbeweging met meer impact er uit zou kunnen zien. Wat is er voor nodig? Hoe kunnen we deze organiseren? Wie hebben we nodig?

🛳 De verandering begint in de Rotterdamse haven ! theaterzaal
met o.a. Fridays for Future en Advocates for the future.
Meer…

Wist je dat de Rotterdamse haven een van de grootste vervuilers van Nederland is, maar vaak buiten schot blijft? Advocates for the Future en Fridays For Future brengen hier verandering in! Sluit je aan bij onze workshop en ontdek hoe we samen campagne kunnen voeren tegen de uitstoot van de haven.
We starten met een presentatie over de impact van de haven en de veranderingen die nodig zijn. Vervolgens gaan we aan de slag met brainstormsessies en werken we in kleine groepen aan creatieve mini-campagnes. Of je nu ervaring hebt met activisme of gewoon nieuwsgierig bent, jouw ideeën kunnen het verschil maken!
Doe mee en draag bij aan een toekomst waar Rotterdam en het milieu beter van worden!

✈️ Krimp Luchtvaart! zaal 1.8
met o.a. Stop 4e Aanvliegroute en Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen
Meer…

Krimp van de luchtvaart is noodzakelijk voor mens, natuur en klimaat. Dit kabinet gaat echter voor groei onder het mom van schoner en stiller. Schoner is niet schoon en stiller niet stil. Het blijft enorm vervuilend en geeft veel herrie.
De opening van Lelystad Airport staat weer in de planning. Dit is ook het geval voor een vierde naderingsroute voor Schiphol, die voor de groei gaat zorgen door vergroting van de capaciteit van het luchtruim.
Kortom: gezamenlijke plannen en acties zijn hard nodig om dit beleid te keren. In deze workshop kunnen we elkaar ontmoeten, plannen maken en tot gezamenlijke acties komen.

⚖️ Recht in Actie: hoe rechtszaken verandering kunnen versnellen, zaal 1.6
met o.a. World’s Youth for Climate Justice, Milieudefensie, Greenpeace, Oxfam Novib
Meer…

Veel organisaties voeren rechtszaken om klimaatactie af te dwingen. Vooral voor kwetsbare gemeenschappen is de juridische route een van de weinige machtsmiddelen. In deze workshop geven we een update van de Bonaire klimaatzaak, de aanklacht bij het Internationaal Gerechtshof die op 2 december begint en de uitspraak in het hoger beroep van de Shell Zaak. Rechtszaken kunnen klimaatactie agenderen en verandering versnellen, maar hoe houdbaar is de juridische strategie in een wereld waarin extreemrechts de macht grijpt? En verhoudt juridische strijd zich tot ons doel van systeemverandering? Kom langs en discussieer mee!
Met sprekers van Greenpeace, World’s Youth for Climate Justice (WY4CJ en Milieudefensie. Gemodereerd door Oxfam Novib.

☢️ Bewegen in de vorige eeuw: Lessen van de anti-kern beweging voor de toekomst. zaal 1.7
met o.a. WISE, Laka
Meer…

Ben of ken je iemand die activistisch was in de vorige eeuw? Dan is de kans groot dat hen actief was in de anti-kernbeweging. De anti-kernbeweging was enorm succesvol; er waren duizenden mensen actief voor de anti-kernbeweging (zowel in zeer toegankelijke grootschalige acties als militante acties) en de 35 beoogde kerncentrales zijn er nooit gekomen.

De komst, de hoogtij dagen en de neergang van de anti-kernbeweging biedt veel inzichten voor de klimaatbeweging. Wat was de kracht, wat zorgde voor de neergang en wat kan de klimaatbeweging hiervan leren? Lisa Busink van WISE Nederland en Dirk Bannink gaan in gesprek en reflecteren op het anti-kern verzet van de vorige eeuw en bekokstoven, samen met het publiek uiteraard, strategieën voor de toekomst van de klimaatbeweging.

 
14.30 – 15.00 Netwerk pauze
15.00-16.00 Workshops (5 zalen)
De Klimaatmars: wat is het nut en hoe vergroten we onze impact? zaal 1.8
met o.a. Grootouders voor het Klimaat, Extinction Rebellion, FNV Netwerk Klimaat, Indigenous Liberation Movement
Meer…

In deze workshop onderzoeken we vanuit diverse invalshoeken wat massale klimaatprotesten zoals het Klimaatalarm en de Klimaatmars betekenen voor zowel individuele organisaties als voor de klimaatbeweging in zijn geheel. Welke impact realiseren we samen? Hoe kunnen we deze nog vergroten? En wat hebben we van elkaar nodig om, ondanks onze verschillen, effectief samen te werken?
Deze sessie is onderdeel van een breder reflectietraject dat de Klimaatcrisis Coalitie samen met bondgenoten inzet om de komende maanden strategieën voor samenwerking rondom massaprotest te evalueren en te versterken.

🌱 Agro-ecologie: perspectief voor boeren, natuur en klimaat? theaterzaal
met o.a. XR Landbouw en Scientist Rebellion.
Meer…

Een workshop over echt duurzame landbouw. Er zijn nu overal mislukte oogsten, vervuilde grond, vervuild water en lucht door kunstmest, krachtvoer en pesticiden. Die industrie verbruikt ook enorme hoeveelheden fossiele energie. Voedsel wordt over de hele wereld verscheept en geassembleerd en is in handen van multinationals. Boeren worden gemangeld tussen banken, supermarkten en agribusiness. Mensen en de natuur worden vergiftigd. Dit kan en moet anders, maar natuurlijk wordt dit tegengewerkt door de huidige neokapitalistische machtsverhoudingen. De brede agro-ecologische beweging laat zien hoe het kan. Niet door wensdenken maar wetenschappelijk en praktisch onderbouwd.
In deze workshop leer je welke mogelijkheden er zijn, ondanks dat guur rechts de wind in de zeilen lijkt te hebben, voor activisten, om het huidige rooflandbouwsysteem te helpen veranderen in een landbouwsysteem dat bijdraagt aan een gezonde natuur en een duurzame samenleving.

💬 In gesprek buiten je bubbel. zaal 1.7
met o.a. Stichting KlimaatGesprekken.
Meer…

Klimaatverandering raakt ons allemaal, en zo’n 75% van de Nederlanders maakt zich daar zorgen over. Jij ook, anders was je niet bij deze actieconferentie. Maar hoe doe je dat als je mensen buiten je duurzame bubbel wilt bereiken? Met kerst het gesprek aangaan met familieleden, op een werkuitje met collega’s of gewoon met mensen waar je mee optrekt die nog zoekende zijn over hoe ze kunnen aanhaken of zelf twijfelen over hun mogelijkheden om bij te dragen.

In deze workshop van KlimaatGesprekken nemen de Amsterdamse klimaacoaches Nancy en Karin je mee in de wereld van het KlimaatGesprek en de handafdruk. Je gaat kennimaken met de pijlers van een goed klimaatgesprek en ervaren hoe je dit kunt toepassen samen met een portie hoop, humor en handelingsperspectief. Nu alvast benieuwd? www.klimaatgesprekken.nl

🏭 Hoe krijgen we de kolencentrales zsm écht dicht? zaal 1.9 
met o.a. WISE, Kappen met Kolen
Meer…

Kolencentrales moeten zo snel mogelijk sluiten om gevaarlijke klimaatverandering een halt toe te roepen. Dit jaar stopt de Amercentrale met het verstoken van kolen, de overige drie centrales volgen in 2030. Maar twee van de vier centrales gaan helemaal niet sluiten, maar stappen over op biomassa.

Daarnaast gaat door de werking van het Europese emissiehandelssysteem onze uitstoot ook niet omlaag. De uitstootrechten van de kolencentrales komen door dit systeem op de markt, waardoor ze daarna gewoon weer beschikbaar zijn voor de uitstoot van andere bedrijven.

Kortom: Actie is nodig. In deze workshop willen we met elkaar de vraag verkennen: Hoe zorgen we ervoor dat de kolencentrales echt sluiten en de uitstoot echt naar beneden gaat?

🕊️ Wapenwedloop: olie op het vuur van de klimaatcrisis? zaal 1.6
met: Stop Wapenhandel, Transnational Institute, de Nieuwe Vredesbeweging,
Fossielvrij, Geef Tegengas
Meer…

Militarisme, imperialisme en klimaatcrisis zijn afzonderlijk al gevaarlijk, maar gecombineerd een nog dodelijker mix. In maart en mei zijn er 3 belangrijke internationale conferenties van gasbedrijven in Amsterdam en Rotterdam, in juni een NAVO-top in Den Haag. Als beweging gaan we deze (climate)killers verstoren!

Militarisme is enorm vervuilend en winning, transport en verwerking van fossiele brandstoffen zijn vaak (mede-)oorzaak van oorlog, zoals de strategische ligging van NAVO-bondgenoot Israël en de geplande gaswinning voor de kust van Gaza. Ook betaalt winst uit fossiel vaak wapenaankopen zoals bij COP29 host Azerbeidzjan die wapens koopt voor de oorlog tegen Armenië.

Voor veel Europese actiegroepen zijn de Gas-conferenties in Nederland belangrijke momenten. Acties rond deze conferenties zijn een goed momentum voor de hele klimaatbeweging. In deze workshop gaan we inhoudelijk in op wapens & klimaatcrisis, en concreet praten over acties om dit gezamenlijk tegen te gaan!

🌎️ Een structuur om te winnen bovenzaal
Meer…

De neoliberale tijdgeest is aan het bezwijken. Waar wij hoopten dat er iets groens en/of iets roods voor in de plaats zou komen, lijkt haar plek te worden overgenomen door iets nog donkerder. In Nederland – en overal in de wereld – zijn leiders aan de macht die de oprechte frustratie van mensen met het huidige systeem omzetten tot haat richting anderen en tegelijk de macht van de overheid inzetten voor hun (fossiele) miljardair vriendjes.

Dit tij keren vergt meer van ons dan discussies over net een andere boodschap of net een andere tactiek. We hebben een sterk en samenwerkend ecosysteem van groene en rode instituties, organisaties en bewegingen nodig. Hoe vergroten wij onze macht? Hoe zorgen wij ervoor dat de levens van mensen ook echt beter worden, ook nu al? Met welke media vertellen wij ons verhaal? We zullen nieuwe organisaties moeten opbouwen en andere laten gaan. In deze workshop beginnen we met dit ecosysteem in kaart brengen.

16.00-16.30 Netwerk pauze
16.30-17.30 Slotpanel: COP Brazilië: kansen voor de klimaatbeweging ?
Met o.a. Bas van Weegberg (FNV), Marita Hutjes (Oxfam Novib), Chris Julien (XR), Jesse van Schaik (Geef Tegengas) en Philip Schols (Greenpeace NL).

Moderator: Charlotte Braat (FNV Klimaatnetwerk en de Wij Reizen Samen campagne)

Meer…

Volgend jaar vindt COP30 plaats in de Braziliaanse Amazone, onder een linkse regering, en met de belangrijke vijfjaarlijkse herziening van nationale klimaatdoelen (NDC’s) op de agenda. In dit slotpanel bespreken Bas van Weegberg (FNV), Marita Hutjes (Oxfam Novib), Chris Julien (Extinction Rebellion NL) en Philip Schols (Greenpeace NL) of de internationale en Nederlandse klimaatbeweging het moment van deze COP kunnen benutten voor versterking, verbreding en impact.

Kan internationale coördinatie van acties tijdens of rondom deze COP onze beweging nieuw momentum geven? Of mikken we hiermee de aandacht op de verkeerde plek? Welke lessen leren we van eerdere mobilisaties, zoals COP21 Parijs? En welke eisen en acties brengen ons dichter bij klimaatrechtvaardigheid? De panelleden delen hun perspectieven en verkennen concrete stappen en strategieën om aan een sterke en verenigde klimaatbeweging te bouwen.

17.30-18.15 Borrel